Avete!
Com
que sóc golafre de mena, he optat per la gastronomia romana com a
tema per a la meva primera entrada al blog. Llaminers, espero que us
agradi!
Els
productes que consumien els romans no eren gaire diferents als
nostres, ja que igualment eren mediterranis. El tret que diferencia
els seus àpats dels nostres és que ells solien amanir els plats amb
moltes salses, tant dolces com salades. Fins i tot de vegades
combinaven en un mateix plat salses de diferents gustos. Una d'elles
és el conegut garum,
una barreja de vísceres de peix que nosaltres (per bé o per
desgràcia, no ho sé, ja que mai l'he tastat) avui en dia no conservem,
però ells la feien servir molt sovint.
En els seus menús diaris abundaven llegums i hortalisses que conreaven en els seus horts particulars, bolets, fruita -amb la qual feien melmelades, conserves i fruita seca-, porc i pollastre. Pel que fa al peix, els romans el consideraven un menjar exquisit que apreciaven molt, i es reservava per als grans àpats.
En
la societat romana aquells que s'ho podien permetre feien grans
banquets a les cenae (per sopar) per tal d'impressionar els seus hostes (clients, mercaders, amics, etc.). Intentaven
demostrar el seu poder i el seu alt rang per mitjà dels plats: allò
que venia de lluny i era desconegut resultava d'una exquisidesa
extraordinària.
Aquest era el cas de moltes aus: se servien llengües de flamenc, cigonya, lloro, paó o estruç, peus d'oca rostits, crestes de galls...
Altres plats singulars per a sibarites eren peus de camell i vísceres d'ocells diversos.
Aquest era el cas de moltes aus: se servien llengües de flamenc, cigonya, lloro, paó o estruç, peus d'oca rostits, crestes de galls...
Altres plats singulars per a sibarites eren peus de camell i vísceres d'ocells diversos.
Els
cuiners eren majoritàriament esclaus, i en un principi estaven mal considerats, però, poc a poc, els millors van anar adquirint certa categoria i renom, tot i que altres rebien càstigs, si no agradava el menjar elaborat. Sort que avui ningú
fueteja cap cuiner principiant per cremar la truita...
Valete!
Ada Vilà
1r Batxillerat B
PS: Si voleu saber més sobre cuina romana, Apici va deixar un llibre de receptes d'allò més complet, De re coquinaria. O bé en aquests dos blogs: De Re Coquinaria i KuanUm
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada