Hodie est

dimecres, 28 de maig del 2014

Una mirada a la Pompeia turística

Salvete, amics!

Quant de temps sense escriure per aquí... Els bons costums no s'haurien de deixar mai. He tornat per parlar-vos vosaltres de la magnífica ciutat que espero i desitjo poder visitar algun dia. 

Com ja sabreu l'antiga ciutat de Pompeia està situada, juntament amb el poble d'Herculà, a la regió de la Campània, a la badia de Nàpols, prop de la nova ciutat amb mateix nom (Nàpols).

Actualment gaudim de la capacitat d'obtenir grans quantitats d'informació gràcies a Internet i les TIC, i el cas del desastre de Pompeia no és una excepció. 
Sobre el desastre d'aquesta ciutat hi ha milers d'articles i documentals. 
Personalment us recomano un documental realitzat pel National Geographic anomenat Pompeia: el dia del judici final.

En aquest documental se'ns explica com van morir els habitants de la ciutat ja que el magma del Vesubi no va arribar a la ciutat fins a 7 dies passada la gran explosió. El documental ens explica que els habitants, innocents, no varen marxar de la ciutat, tot i que el dia anterior a l'explosió hi va haver un terratrèmol, cosa que  ells van interpretar com que el deu Vulcà estava enfurismat i simplement li varen fer ofrenes. Així doncs, al dia següent el volcà va explotar i amb l'explosió grans quantitats de gasos piroclàstics, -una mescla calenta (de 300ºC a 800°C) de gasos, cendres i fragments de roques que es desplacen per les vessants d'un volcà durant una erupció-, i pedres i roques van colpejar la ciutat de Pompeia. Tot aquest cúmul de brossa va deixar sota terra la ciutat que anys més tard va ser descoberta. 

El fet que quedés enterrada sota les cendres i la brossa va permetre la perfecta conservació d'alguns cossos de persones que no van poder fugir, un d'ells un esclau que en el moment de l'erupció es va trobar lligat de peus i mans. 


Les estructures de les cases també varen quedar força ben conservades i avui en dia encara es poden visitar. Entre aquestes cases es troba la que anomenen Casa del Poeta tràgic, on es troba el mosaic del CAVE CANEM. També es poden veure les pintades que feien els romans a les parets, els primers graffitti de la història. Cliqueu a l'enllaç si voleu saber més del tema.



Com he dit aquestes restes encara es poden visitar la qual cosa deu ser un plaer i, potser, un luxe, ja que a causa dels, aproximadament, sis mil turistes que hi van diàriament i que per una raó o altra decideixen endur-se una pedra o el simple fet que una quantitat tan gran de gent trepitgi la ciutat cada dia de l'any, exceptuant tres dies en els quals el recinte roman tancat, la ciutat s'està degradant. Per a més INRI alguns rumors diuen que els fons que s'obtenen per al manteniment de l'antiga ciutat romana són desviats fraudulosament. Però siguin certs o no, el que sí que és cert és que algunes de les cases estan en tan mal estat que acaben caient a terra i això és un fet. A més a més, alguns frescos estan guixats i esquerdats. 

Dit això, no vull que sembli que no estic a favor que la gent pugui ser coneixedora del que va ser la civilització romana, i possiblement no hi ha lloc millor per fer-ho que visitant Pompeia. El que vull dir és que aquests inicis de la civilització europea són tan importants que cal preservar-los, sigui com sigui. I si cal reduir el nombre de visites...

I vosaltres què n'opineu?

Isabel Segura
1r del grau de Turisme