Hodie est

divendres, 7 de febrer del 2014

Referències clàssiques a Caçadors d'Ombres

Avete!
Heu llegit o vist Caçadors d'Ombres? Hi heu trobat referents? No? Doncs seguiu llegint.
Per començar, faré un breu resum de la saga, per als qui no l'hagueu llegit ni vist la pel·lícula.

Aquesta saga que s'ha fet popular gràcies a la projecció de la pel·lícula que correspon al primer llibre, tracta sobre una noia, la Clarissa, que descobreix a l'edat de 16 anys, que és nefilim, una raça que sorgeix de la combinació entre àngels i humans. Aquests nefilim, s'anomenen Caçadors d'Ombres perquè es dediquen tota la seva vida a matar dimonis.

Pel que fa a les referències al món grecollatí, sobretot hi trobem frases, però també hi apareixen conjurs, els noms dels personatges, o fins i tot algun personatge que correspondria a un personatge de la mitologia grecoromana. També hi ha armes inventades anomenades amb paraules gregues i llatines. 

Com que és una mica extens, només us en mostraré unes quantes.
Nephilim: facilis descensos averni: aquesta frase és el lema dels Caçadors d'Ombres, i està extreta d'un fragment de l'Eneida de Virgili (VI, 126). La seva traducció és "Nefilim: un fàcil descens a l'avern".

Frater, ave atque vale: s'utilitza per acomiadar algú que ha mort. Prové de la tradició llatina en la qual també s'acomiadaven així dels morts. Fou una frase de Catul que després es va estendre fins als nostres dies.

Dura lex, sed lex: "La llei és dura però és la llei". Aquesta frase, provinent del dret romà, és utilitzada com a lema de la Clau, una institució de govern que correspondria al Parlament en la societat dels nefilim. Hi havia un Inquisidor i un Cònsol, que en formaven part i la dirigien.

Praetor Lupus: "Llops Guardians". A la novel·la, el praetor lupus era una institució formada per homes llop, com es pot deduir. Composta per dos paraules: praetor, que era el guardià dels emperadors romans; i lupus, que significa llop.

Magnus Bane: és un mag, el "Gran Mag de Brooklyn", indicat també pel seu nom magnus, que vol dir el "més gran".

Amatis Graymark/Herondale: germana d'home llop, aquesta caçadora d'ombres va haver de separar-se del seu marit, Stephen Herondale, per ordre d'un superior, i va rebutjar el propi germà. El seu nom prové del verb amo, estimar. Per això, es pot deduir que el nom és com una antítesi o una paradoxa, una burla al personatge, ja que es troba sola i no té família, viu sola.

Aquí us poso un enllaç al tràiler de la pel·lícula, per si la voleu veure.



I aquí acaba la meva entrada. Espero que us hagi agradat. 

Per cert, algú em podria dir d'on prové la paraula nefilim? I per què creieu que s'anomenen Caçadors d'Ombres?