Hodie est

dijous, 27 de febrer del 2014

El biquini, un invent del s. XX?


Avete!

L’antiga societat romana és coneguda pels grans avenços que va introduïr a la forma de vida, ja que fou una societat pràctica, sempre buscava com millorar el dia a dia sense encantar-se amb filosofies.

Històricament l’època romana va ser una època molt rica, però amb l’arribada de l’Edat Mitjana al segle V i amb l’imposició del cristianisme, la societat va patir un gran retrocès. Si busquèssim, ens sorpendria la quantitat de coses que creiem que són un invent del segle XIX o XX però que realment els romans ja havien inventat tot i que a partir del s. V es van anar perdent o modificant. Una d’elles, de la qual avui us vull parlar, és el biquini.

Els romans eren uns gran amants de l'aigua i són coneguts per les seves construccions relacionades amb aquesta. Les més destacades són els aqüeductes, els ponts i les termes. Com ja sabem, les termes era un dels espais de vida pública més important on, a part de banyar-se o rebre tractaments de bellesa, es podia fer exercici i vida social. És per aquesta última funció que les dones romanes utilitzaven el que entenem actualment com a biquini.

Es conserven uns mosaïcs romans a la Vil·la del Casale, a Sicília, del segle III dC. que mostren deu atletes romanes, que es considera que són pugilistes (lluitadores professionals, boxejadores). Tot i que no queda molt clar, es veu que van vestides amb un vestit de dues peces que té la mateixa forma que els biquinis actuals. 
La gran diferència entre els antics i els actuals és que antigament estaven fets de cuir ja que no tenien la mateixa funció que ara, sinó que s'usaven per realitzar activitats físiques, i no per prendre el sol.

Com ja he dit abans a l'Edat Mitjana es va produir un retrocés i aquestes peces de roba van desaparèixer perquè la religió prohibia ensenyar certes parts del cos i s'havia d'anar molt tapat. A més hem d'afegir la "fòbia" a l'aigua i la falta de higiene d'aquesta època.

Des de llavors el vestit de bany ha patit diversos canvis segons els convencionalismes de cada època fins a arribar a l'actual biquini, amb les que trobem grans semblances.

Encara considereu que el biquini és un invent del s. XX? Podrieu anomenar algun altre invent que consideràveu actual però que heu descobert que ja existia a l'època grega o romana?

Valete