Hodie est

divendres, 31 de gener del 2014

La bellesa a Roma: cosmètics i pentinats

Avete! 
Sóc la Laura Rodríguez i avui us parlaré de la bellesa a Roma.

Pot semblar que actualment estem molt avançats en el tema de cosmètica i bellesa pero realment no ho estem tant, a l'antiga Roma ja eren tots uns professionals.

Ornatrix romana
De la mateixa manera que en l'actualitat la gent acudeix a les perruqueries i els salons de bellesa, a l'antiguitat les dones romanes acudien a l'ornatrix.
L'ornatrix era com una barreja de perruqueria, saló de bellesa i assessoria d'imatge que tenia la finalitat de millorar la bellesa de les dones romanes.
Entre altres una de les  més habituals era rentar els cabells a les clients, arrancar les canes més visibles amb unes pinces i fer pentinats diversos, com la confecció de recollits, que era la diferència fonamental entre una dama i una prostituta.
També confeccionaven perruques amb els cabells de les esclaves o cabells exportats de diferents llocs.

Pel que fa als homes, aquests acudien al tonsor, que era una barberia. Allà tots els homes seguien la mateixa tendència i es feien les coses més bàsiques com afaitar la barba. 
Com a productes cosmètics utilitzaven terres acolorides per al maquillatge, una pols negra similar al kohl egipci com a pintura d'ulls per destacar la mirada, i tints per als cabells, com la henna importada d'Egipte o un tint vermell fet de greix de cabra i de cendra que es produïa a Germània, conegut com gripau. També s'utilitzaven olis i ungüents per al cos i es perfumaven els vestits des de les primeres importacions de substàncies perfumades d'Orient. 

Durant l'extensió de l'Imperi romà, van anar canviant les diferents modes i costums en el pentinat. Inicialment els cabells femenins s'arreglaven amb gran senzillesa i s'utilitzaven menys els perfums. Aquest és el cas del pentinat a l'estil d'Octàvia, que constava d'un tupé sobre el front i una trena recollida en un monyo al clatell. A l'època flàvia es va posar de moda afegir postissos al propi cabell, formant com una mena de corona sobre el front.

Els homes, que durant segles havien dut cabells llargs i barbes descurades, van adoptar a partir del segle III aC la moda grega dels cabells curts i els rostres afaitats. Al final de l'època republicana, el pentinat masculí es va tornar més laboriós. Els cabells curts es van començar a pentinar-se amb el calmistro, un ferro que s'escalfava en les brases i que servia per arrissar i fer rulls. En el segle II dC es va produir un canvi de tendència quan l'emperador Adrià va adoptar de nou la barba. També va popularitzar-se el fet de tenyir-se el cabell de ros. Fins i tot es tiraven als cabells pols d'or.

I fins aquí la meva aportació. Què ens animem a fer-nos un dia pentinats a la romana?