Hodie est

dimarts, 26 de novembre del 2013

Gai Suetoni Tranquil

Salvete! 
El meu nom és Ares Barca. Sí, sóc descendent llunyà d’Amílcar Barca, i com que sóc un enamorat dels historiadors, us explicaré la vida i obra de Gaius Suetonius Tranquillus, més conegut per Suetoni.
Per començar, les dates de naixement i mort de Suetoni mai han estat clares. Possibles dates del seu naixement són el 69, 71, 75 o el 77 dC, i de la seva mort no anem millor, ja que es diu que va ser entre el 126 i el 150. 
Nascut a Roma, encara que hi ha fonts que esmenten que va néixer a Cisaplina, estudià retòrica i jurisprudència, i arribà a ser professor i advocat el 97.

Fou amic de Plini el Jove, qui el recomanà a l’emperador Trajà. D’aquesta manera va poder exercir el càrrec de superintendent de les biblioteques públiques i responsable dels arxius entre els anys 98 i 117. 
Després de la mort de Plini el Jove, Suetoni va tenir com a protector un prefecte del pretori Adrià, Gai Septici Clar. Adrià el nombrà encarregat de la correspondència oficial, cosa que li va permetre arribar fins als arxius imperials, com la correspondència i testaments de Cèsar i August. L’any 122 va ser retirat d’aquests càrrecs i es va recloure en la vida privada, tot dedicant-se a la literatura.
Aquest temps va permetre a Suetoni escriure molt acuradament les biografies de personatges importants i destacats. Cal dir que va escriure tant en llatí com en grec, i que tenia una extensa quantitat d’obres. 
Per desgràcia, només estan conservades complertes o fragments les dues següents obres:
Vitae Caesarum o De duodecim Caesarum vita: “La vida dels dotze Cèsars”. És una obra molt completa i que ha servit com a font per saber els comportaments i conquestes dels grans emperadors romans: Cèsar, August, Tiberi, Calígula, Claudi, Neró, Galba, Otó, Vitel·li, Vespasià, Titus i Domicià. Aquesta obra va ser publicada entre el 119 i el 122, i és una de les obres més importants i destacades per conèixer la vida dels personatges.

Cal destacar que aquesta obra va influenciar molt en altres posteriors, com en la tragèdia Juli Cèsar de Shakespeare, i Jo, Claudi de Robert Graves.
De viris illustribus: “Els homes famosos”. En aquesta obra Suetoni analitza les personalitats il·lustres. Només se’n conserven la secció dedicada als gramàtics i retòrics, que ha servit d’ajuda per estudiar la gramàtica de la nostra Roma. També se’n conserven algunes vides, on cal remarcar la de Terenci.
A més, es conserven fragments d’altres obres com De grammaticis et rethoribus, De Poetis i Pratum de rebus variïs.

Quina pena que no siguin totes les seves obres. Suetoni va ser un gran escriptor i gràcies a ell podem conèixer les vides de molts personatges i la cultura i viatges. Tothom que hagi estudiat llatí té una part de Suetoni a dins d'ell, si més no en algunes paraules, ja que segur que alguna vegada hem usat la seva expressió “Ad kalendas graecas”, expressió molt utilitzada en la traducció no literal avui dia, com quan diem “Cuando las vacas vuelen”.

Ego valeo si vales bene est. Bene tibi eveniat.