Hodie est

dissabte, 16 de febrer del 2013

El mite de Morfeu

Avete!
Morfeu o Morpheus és un nom que ve del grec Μορφεύς, paraula que prové de μορφή que significa "forma". I era considerat el déu del son en la mitologia grega. 

Era fill d'Hipnos, que personificava el somni, i de Nix, que era la Nit, i germà de Tànatos, la mort. A aquest déu se li va encomanar com a missió crear somnis per a aquells que dormien i que en els somnis els que apareguessin tinguessin forma humana. De fet, Morfeu tenia la increïble habilitat de recórrer el món una i altra vegada amb les seves ales fabricant fantasies per als humans. Si algú presentava problemes per deixar-se bressolar en els seus braços, ell sabia seduir-lo i portar-lo al món oníric. Fins i tot si calia, podia adquirir l'aparença d'algun familiar de l'insomne​​. D’aquí surt la cèlebre frase "estar en braços de Morfeu" que significa que algú esta dormint.
Mentre Morfeu captivava els humans, els seus germans Fobàtor i Fantasi, encarregat l'un de l'aparició d'animals, i l'altre d'objectes, l'ajudaven.

S'explica també que Morfeu va ser fill d'Hipnos, com també ho eren els "mil oniroi", amb la particularitat que aquests controlaven el somiar dels éssers corrents mentre que Morfeu i els seus germans Fobètor, Iquel (l'esperit de fosques ales que portava també els malsons), i Fantasi., tots dos nascuts de la unió d'Hipnos amb Pasitea, o Aglaia, que era la més jove de les Tres Gràcies.
Finalment va ser fulminat per un llamp de Zeus per haver revelat secrets als mortals a través dels seus somnis.

La importància de Morfeu en els somnis
Explica la mitologia que quan Ceice, rei de Traquis, casat amb Alcíone, filla d'Èol (déu dels vents), es va ofegar, la seva dona, desesperada per la seva tardança, es va assabentar del tràgic final per mitjà d'un somni transmès per Morfeu. Llavors Alcíone, boja de dolor, es va llançar al mar buscant morir amb el seu estimat. 
Així podem veure la gran importància de Morfeu en els somnis dels humans i el poder que exercia sobre ells. 

La mitologia grega també és present en diferents àmbits actuals; en aquest cas, Morfeu ens ha transportat cap al món de la medicina, fent-nos pensar en la morfina.
Relacionant els dos conceptes, podem destacar el fet que tant Morfeu com la morfina estan relacionats, ja que Morfeu és el déu dels somnis, i la morfina és una potent droga opiàcia usada freqüentment en medicina com analgèsic, és a dir, les seves propietats indueixen al son.

Així doncs quan la propera nit, us n'aneu a dormir, us desitjo que Morfeu arribi a vosaltres i us ompli la nit de somnis agradables i gratificants que us facin despertar feliços i contents.

Salvete!
Adriana Yllanes Álvarez
1r BTX B

2 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Adriana, una entrada molt interessant i bonica. Tots desitgem, en caure la nit, després d'un dur dia de treball que arribi ràpid Morfeu i ens aculli en els seus braços.
I alhora temem sentir el nom de morfina perquè ho associem amb malaltia i sofriment.
Ara ja sabem alguna cosa més sobre el perquè.
I jo us pregunto: té alguna cosa a veure el Morfeu de Matrix amb el Morfeu grec?
Bona feina!

Adriana. ha dit...

Mai hauria pensat que la morfina tenia a veure amb Morfeu, simplement perquè no hauria vist la relació.

D'altra banda, la frase célebre de la que parles des de la primera vegada que la vaig escoltar no se m'ha oblidat i sempre que tinc l'oportunitat, l'utilitzo.

Allò de que Morfeu ens aculli als seus braços ho veig realment poètic.

Bona feina!!!