Hodie est

diumenge, 20 de maig del 2012

El triclinium i els seus mosaics

Avete, ja torno a ser jo, en Marcus Valerius Maximus.

Per cert, crec que a la meva dona abans se li ha oblidat comentar un petit detall. Ha passat pel triclinium i no ha mencionat com de bonic ens està quedant! I és que hem decidit decorar-lo una miqueta, amb un mosaic, ja que és una de les habitacions més importants de la casa, perquè és on es reben els convidats. I sabíeu que precisament això va ser un dels motius pels quals es va decidir fer aquesta estança? Doncs sí, abans a les cases es menjava a l’atri, però això amb convidats il·lustres no es podia permetre! L'acte de menjar havia de tenir una  habitació en exclusiva. I així es va idear el triclinium!

Seguiu-me, que entrarem al triclinium, però sense fer massa soroll per no molestar el mosaista (que és l’home que es dedica a fer els mosaics). La tècnica que utilitzen els mosaistes és la de la incrustació de pedres petites, que s’anomenen tesselae; per això un mosaic també es diu opus tessellatum.

Però no tots els mosaics són iguals, no us penseu! El tipus depèn de diverses coses; una d’elles és el poder econòmic que tingui la persona que l’encarrega. L'altra, els materials que es poden fer servir: des de pedres de marbre, de colors, de pasta vítrica fins a pedres precioses. En el nostre cas el nostre opus tessellatum portarà pedres precioses, perquè, com ja us havia comentat abans, formo part d’una bona família i per tant això s’ha de notar a l’hora de decorar la casa. I fins i tot al centre, li farem utilitzar la tècnica de l'opus vermiculatum, que permet uns dibuixos encara més detallistes.


Una altra de les coses que es té en compte és l’estança on es vol col·locar i en el cas dels triclinis normalment es representen temes relacionats amb la cacera. Com aquest:

Però, en canvi, si en fas un a l'impluvi, doncs queda més adequat que el tema sigui una escena que representi el mar, com aquest altre:

Realment hem de reconèixer el mèrit que tenen aquestes obres i sobretot... com de boniques queden a les habitacions de la casa! 
De totes maneres, no creieu que a totes les habitacions hi havia terres tan preciosos; en les habitacions dels esclaus o en la cuina hi hem posat altres tipus d'opus, com l'opus signinum, l'opus spicatum o l'opus sectile:


Bé, després d’haver-vos explicat una mica com va aquest tema crec que ja toca deixar treballar al mosaista, que aquests homes necessiten molta concentració. 


Salvete!
Neus

4 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Neus, una descripció prou acurada de la decoració pròpia d'una domus romana.
Potser falta una mica parlar de les pintures, però clar un patrici tant important camina per casa atrafegat mirant a terra!!!

Bona feina!

Adriana. ha dit...

M'agrada aquesta entrada. De tot això que expliques no en sabia molt, i ara ho tinc bastant més clar.
Trobo interessant que els romans, en aquella època es precupessin d'aquesta manera per la decoració.
Anda que no.
Bona entrada Neus!

Greta ha dit...

No es pot tenir una domus de la nostra categoria si no tenim uns mosaics ven bonics i a la altura de la nostra família. Bona entrada Neus ho has explicat molt bé !

Raquel. M ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada i sobre tot els mosaics. M'estic imaginant la casa i està quedant bastant bé. Bona entrada Neus!