Hodie est

dimecres, 7 de març del 2012

La biblioteca d'Alexandria

Avete!

Abans de tot, m’agradaria felicitar tots els participants del concurs Odissea per la bona feina feta fa uns dies.
Durant el concurs, vaig veure una pregunta que em va cridar força l’atenció; tractava sobre l’incendi de la biblioteca d’Alexandria, i he decidit cercar informació sobre aquest tema.

La biblioteca d’Alexandria, a Egipte, va ser construïda entre els anys 332-331 aC. i va ser una de les biblioteques més importants de l’antiguitat. Va ser creada per Ptolomeu I Sóter (367aC- 282aC) que  va ser un important governador sota les ordres d'Alexandre el Gran i després rei d’Egipte.

La Biblioteca estava formada per dos grans edificis anomenats Bruchium (la biblioteca on es guardaven totes les obres) i Serapeum (monumental santuari per al culte de Serapis, patró d’Alexandria i déu d’Egipte i Grècia, anomenat per Ptolomeu I amb el propòsit d’agermanar a nivell cultural tots dos pobles).

Diverses fonts ens expliquen que posseïa una gran quantitat de llibres, aproximadament uns 700.000 volums. Alguna d’aquestes fonts ens explica que va aconseguir recopilar als seus prestatges fins a un milió de volums en rotlles de papir. També és sabut que tots els vaixells que atracaven a l'important port d'Alexandria eren requerits de deixar els llibres que hi portessin perquè els copistes de la biblioteca en fessin, a corre-cuita, una còpia. D'aquesta manera, va arribar a tenir un dels corpus bibliogràfics més grans de l'antiguitat.

Una altra demanda que feia Ptolomeu era que li enviessin tots els llibres possibles, que ell feia traduir al grec. Això provocà que el moviment d'intel·lectuals provinents d'arreu fos molt actiu, i és precisament en aquest context que es traduirà l'Antic Testament al grec, per part del grup dels Setanta.

La biblioteca, però, va ser atacada i incendiada diverses vegades.
El primer atac que va patir la biblioteca va ser a l’any 47 aC, per l’exèrcit de Juli César, com a represàlia per l’assassinat del seu enemic Pompeu. Anys més tard, va ser reconstruïda.

Al 292, l’emperador romà Dioclecià va manar que destruïssin tots els llibres relacionats amb l’alquímia, estudis sobre com transformar una matèria en una altra, existents molt abans que es formulessin els principis de la física i la química.

Però, per què va ser atacada tants cops? No ho sé amb exactitud, però suposo que Juli Cèsar i Dioclecià deurien pensar que si mantenien el poble en la ignorància, millor.
La biblioteca va ser reconstruïda anys més tard, i actualment, damunt de les ruïnes de l'edifici primer s'ha construït amb fons de la UNESCO la moderna biblioteca d'Alexandria, que posseeix gairebé 5.000.000 volums.

 









Espero que us hagi agradat.
Jaume Delgado
1r BTX

5 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Wow!! Una història molt interessant i crec que és un tema dels més destacables des de fa ja un temps en el blog...
Molt bon treball :)

fraaan7 ha dit...

Quina afició a destruir i cremar biblioteques :( Interesant entrada Jaume!

L'ombra d'un somni ha dit...

Jaume, una entrada molt interessant!
La creació de la biblioteca d'Alexandria suposa un fet clau per a la conservació dels textos antics, i també es pot considerar que comporta l'inici dels estudis filològics.

D'altra banda, heu de saber que de seguida surt una competidora, la biblioteca de Pèrgam, que va utilitzar el pergamí. I segles més tard també serà important la biblioteca d'Efès.

Si voleu saber-ne més, cliqueu els enllaços:
http://www.eblagestiodocumental.cat/archivumBiblioteca.htm

http://www.eblagestiodocumental.cat/bibliotecaPergam.htm

http://www.eblagestiodocumental.cat/archivumBiblioteca.htm

Bona feina, Jaume!

Raquel. M ha dit...

M'ha semblat molt interessant Jaume, molt bona entrada.
Felicitats :)

Adriana. ha dit...

Una entrada interessant. Felicitats Jaume :)!