Hodie est

dimecres, 8 de febrer del 2012

La batalla d'Issos

Avete!

Abans d’explicar la batalla d'Issos, que va enfrontar Alexandre el Gran contra Darius III, us explicaré la vida d’un dels reis més valents i poderosos de la història, Alexandre. 

Va néixer a Pella l’any el 20 o 21 de juliol del 356 aC i va morir el 13 de juny de 323 aC. El seu pare va ser Filip II de Macedònia. Aquest va preparar per regnar el seu fill militarment i intelectualment, amb Aristòtil com a mestre. Va imposar la seva autoritat als pobles sotmesos a Macedònia i després va dirigir l’exèrcit contra l’imperi persa. La negativa de l’exèrcit de continuar cap a Orient va fer que retornessin a Babilònia on va morir sense anomenar un succesor i va morir d’una malaltia que podria ser el còlera, ja que potser va beure aigua contaminada i estancada.

Ara parlaré d'una de les seves victòries més famoses, la batalla d'Issos.
La batalla està dividida en tres fases:

1 fase:
L’exèrcit persa estava situat en un estret pla entre les muntanyes i el mar, i això impedia que poguès sortir tota la infanteria. Alexandre va enviar alguns de la seva caballeria de "Companys" des del centre al flanc dret. Això va funcionar molt bé: el flanc dret va atacar, abandonant la seva posición original i el centre passava a la defensiva. Això va obrir una bretxa que si Dario hagués aprofitat podria haver enviat els macedonis al mar.

2 fase:
Alexandre va desviar els seus "Companys" sobre el flanc esquerre persa i això va crear confusió  entre els perses. Darius maniobrava el seu exèrcit per defensar-se i Alexandre va atacar amb la falange i la infanteria pesada al centre.

3 fase:
Els perses van resistir atacant el flanc esquerre de la cavalleria de Tessalia, però es van desmoronar quan van veure fugir el seu rei. Darius va fugir i va donar la batalla per perduda quan va veure que el flanc esquerre era arrassat.
Us penjo un vídeo que il·lustra molt bé la batalla.



Borja Álvarez
2n BTX

3 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Lo millor d'Alexandre, era que exportava la seva cultura als llocs conquerits y així oferien innovacions de tota mena. Molt interessant :)

Ari ha dit...

Bon treball!, Em sonava de la pel·lícula que hi ha basada en Alexandre el Gran! Apart de promoure la seva cultura a territoris conquerits, també es conegut per les seves múltiples relacions tant amb dones com amb homes..

L'ombra d'un somni ha dit...

En fi Borja, podries canviar per alguna vegada de temàtica, o si més no buscar algun punt d'originalitat alhora d'explicar-nos les batalles!

Quan hi ha poc esforç darrere es nota.