Hodie est

divendres, 30 de setembre del 2011

Rapte d'Europa

Avete!
A continuació us penjo el treball que va fer la Débora, que parlava del rapte d'Europa, una història que, hores d'ara, tots coneixem molt bé.

Així, encara que estigui en llatí, l'entendreu fàcilment.
El rapte d’Europa
Espero que us agradi!

dijous, 29 de setembre del 2011

Itaca

Χαῖρετε!

Un any més estem a punt de començar la lectura de l'Odissea i, seguint els consells de l'Àlex, un ex-alumne molt estimat per aquí, hem iniciat el camí llegint a classe Ιθάκη, el poema en grec modern de Constantinos Cavafis que ens parla del viatge a Itaca.

Com que era en grec, vau entendre tan sols un grapat de paraules. En canvi, no crec que m'equivoqui gaire si dic que l'emoció la vam sentir tots plegats. Per tot. Per la sonoritat incomprensiblement bella de la fonètica grega, pels mots profunds d'una traducció catalana feta sobre la marxa, per l'aire màgic que va impregnar l'ambient, per tot allò que vam entendre, per tot allò que no vam entendre.

I és que el poema Itaca, el Viatge a Itaca, és tan clar i misteriós com la vida i el viatge del qual ens parla. Sabem quan sortim, intuïm on anem, però el camí ens és nou... Per això, llegir Itaca és fer un pas cap al món adult, és començar a caminar, iniciar el viatge que ens durà... on?

Crec que tots vam estar d'acord en què el camí és el que importa i que cal aprofitar tots els moments de joia que tinguem (carpe diem).

Deixeu-me acompanyar-vos, aquest any, un any més mentre us aneu fent savis, tan savis com pugueu, en tots els aspectes.
I mentre hi penseu, escolteu aquestes tres versions del poema: en grec modern, en anglès (recitada per Sean Connery amb música de Vangelis) i la versió catalana musicada per Lluís Llach.











Bon viatge, mariners!

dimecres, 28 de setembre del 2011

Aracne

Hola a tothom!

Avui us penjaré un PowerPoint que vaig fer l’any passat, a primer de batxillerat. La Laura ens va fer llegir un llibre, les Metamorfosis. És un llibre que crec que hauria de llegir tothom: ens parla de mites i a mi els mites m’agraden molt.

Un cop llegit, ens va assignar un mite a cadascú de la classe per poder fer-hi una petita presentació en un PowerPoint, explicant el mite i ja de passada, vam escriure unes breus frases en llatí sobre el nostre mite. A mi, em va tocar treballar el mite d’Aracne, filla d'Idmon i molt bona teixidora.

Us agradaria saber què li va passar i per què?

Si és així, aquí us deixo el meu treball.

Espero que us agradi i que a les persones que fan clàssiques aquest any us serveixi d’ajuda per poder recordar millor els mites i aprendre’ls bé!

Valete!
Lorennna

dilluns, 26 de setembre del 2011

Venus i Mart

Hola a tots i totes!
 
Sóc la Gal·la i aquest és el meu segón any al blog.
El meu mite, és a dir, el de Venus i Mart, és un mite molt interessant i, com no, amb molts embolics tal i com ens agrada.

Crec que es tracta d'un mite que podria ser vigent encara, bé, no podria sinó que ho és. Parla d'un dels temes estrella entre tots els temes, els adulteris. I no és que disfrutem amb les penúries dels altres, però, oi que ens encanten els embolics com aquests? (Només als mites o històries, és clar).

Doncs bé, espero que gaudiu d'aquest mite tan... bé, no es pot dir que bonic o graciós, ja que sé d'alguns als qui no els faria gens de gràcia. Sabeu qui?
Us deixo amb Venus, Mart i Hefest, tracteu-los bé.
Venus i Mart
Petons;)

dissabte, 24 de setembre del 2011

Pèlops

Hola!

Jo sóc la Paz, però aquí al blog em coneixereu més com Electra. Us vull presentar el meu treball de les Metamorfosis, el que vam haver de fer després de llegir-nos el llibre que els de 1er us llegireu aquest curs.

Us explico la història de Pèlops, i així ja tindreu una petita idea.


Espero que us agradi.

dijous, 22 de setembre del 2011

Eco i Narcís

Avete!

Sóc Nyx i aqui us deixo la meva aportació sobre les Metamorfosis. El meu mite és el d'Eco i Narcís, un mite que normalment té molt d'èxit, perquè té un punt romàntinc que commou a tothom.
Eco i Narcís

Espero que us agradi i que us serveixi per aprendre una coseta més!
Nyx

dimarts, 20 de setembre del 2011

Medusa


Hola a tots!

Malgrat aquests nervis que sentim tots i totes pel possible premi que potser ens emportem, toca continuar amb la feina per a la qual es va crear aquest blog: compartir amb els nostres companys les curiositatats que trobem i progressos que fem en l'estudi de les clàssiques.

I per mostrar-vos un dels nostres progressos, els alumnes de segon penjarem un petit treball que vam fer l'any passat sobre el llibre de Les Metamorfosis. El treball consistia en explicar un mite dels que surt al llibre mitjançant diapositives. Jo vaig fer el mite de Medusa. I aquí teniu el resultat:


Espero que us hagi agradat, i...ja sabeu, els de primer, comenteu molt al blog, que amb una mica de sort, no només serém els guanyadors de 2011, sinó també de 2012!

Petons!

divendres, 16 de setembre del 2011

Finalistes als Premis Blocs Catalunya 2011

Avete omnes, κα χαρετε!

Avui és un gran dia, perquè s'ha acabat la primera setmana del nou curs 2011-2012, setmana en què ens hem retrobat després de l’estiu, o bé ens hem conegut. Ara el cap de setmana ens permetrà reposar i assimilar amb una mica de calma totes les novetats.

Però encara és més gran dia, perquè el nostre bloc L'ombra d'un somni ha resultat finalista en els PREMIS BLOCS CATALUNYA 2011 en la categoria corporativa en la temàtica d’educació. Ens acompanyen en la tria dos magnífics blocs més, Cinema en curs 2010-2011 i el bloc de l’ESCOLA SALVAT PAPASSEÏT DE SANTA COLOMA.

Ara toca esperar fins al dia 1 d’octubre que el jurat de STIC.CAT farà públic el veredicte final a la Seu d’Urgell.
Quins nervis!

Mentrestant, ja ho sabeu, hem d’escalfar motors (de fet avui ja hem començat) i reprendre amb més força que mai la feina que vam iniciar al blog aquell 7 de gener de 2010. Els que vau ser des del principi ja heu marxat de l’escola però sabeu que sempre sereu benvinguts, sigui en la forma que sigui.

Tal sols us vull donar, lectors i sobretot autors, la més sentida ENHORABONA, perquè la major part de la feina l’heu feta vosaltres. Sí, potser la idea és meva, però el bloc és vostre, i us heu de sentir molt contents i orgullosos d’haver arribat fins aquí.

Així doncs, ENHORABONA i MOLTES GRÀCIES!

Καλή τυχή   

dijous, 15 de setembre del 2011

Crònica d'una destrucció anunciada

Avete omnes!

Com era d'esperar finalment la decisió de la Generalitat ha estat tirar pel dret i continuar endavant amb les obres de l'AVE, que ja acumulen llargs anys de mals de cap.

Així doncs, la decisió està presa: les restes físiques de la vil·la romana desapareixeran i es convertiran en el llarg somni d'unes nits d'estiu. Abans de la destrucció, el complex agrícola, residencial i termal de la vil·la de 1.100 metres quadrats serà documentat i ens quedarà de record una maqueta i un muntatge audiovisual en 3D. (Talment un somni: realitat o ficció?)
L'article que publica El País digital és molt il·lustratiu i utilitza AD HOC, dues expressions llatines que he de traduir i comentar.


També podeu llegir com la notícia a El Periódico.

Ho sento discipuli, sembla que aquesta excursió no la podrem fer!
Valete!

dijous, 8 de setembre del 2011

Un nou regal: la vil·la romana de la Sagrera

Avete et gaudete!

L'octubre passat Empúries ens oferia un regal inesperat amb la descoberta de prop de 90 tombes grecorromanes. Ara són la Sagrera i les eternes obres de l'AVE que ens han ofert un nou regal, ja que a finals de juliol es van detectar restes a la zona on s'estaven realitzant les obres de l'estació de l'AVE. Vegeu la notícia a TV3.


Els arqueòlegs hi han treballat de valent tot el mes d'agost per treure a la llum una vil·la romana possiblement anterior al segle IV o V. La vil·la té una extensió de prop de 4000 metres quadrats i conté tres àrees diferents, una de les quals té un conjunt termal amb piscina i hipocaust, i en la qual s'han trobat restes de mosaic que seràn traslladats al Museu Arqueològic de Catalunya per ser estudiats. Les altres zones sembla que eren destinades a usos residencials i agrícoles.


Encara queda molt per estudiar, però ja s'ha obert el debat sobre què cal fer amb aquest jaciment arqueològic. I de nou ens trobem amb les contradiccions entre present, passat i futur.

Òbviament hem d'avançar cap al FUTUR, i cal construir ja l'estació de l'AVE per deixar en pau ARA els veïns de la Sagrera que fa anys que pateixen obres. Ara bé, destruir el nostre PASSAT no és destruir una part del que som i podem ser?

L'antic debat torna a estar obert. 
Si voleu dir la vostra, entreu en aquesta pàgina del Facebook: "Per la preservació 'in situ' de la vil·la romana de la Sagrera."

Per saber-ne més sobre aquesta notícia podeu mirar aquests enllaços de El País i El Periódico.

dijous, 1 de setembre del 2011

Tornem a L'ombra

Avete omnes! Γεια σας παιδιά!

Un cop més L'ombra d'un somni us saluda i us dóna la benvinguda a aquest nou curs 2011-2012.

Avui els professors ens hem posat en marxa mentre vosaltres, els alumnes, gaudiu dels darrers dies de vacances. Aprofiteu-los al màxim, perquè s'acosta un curs ple de reptes en el qual uns acabareu segon amb bona nota i passareu la selectivitat, altres comenceu el batxillerat i aviat notareu el canvi que suposa, uns altres descobrireu la vida universitària, i altres fareu els cicles que heu triat.


Us desitjo MOLT BON CURS i que s'acompleixin les vostres expectatives i us demano continueu treballant perquè no s'apagui la flama i es mantingui la força que ha fet que aquest blog estigués ben viu durant els dos darrers cursos.
I posats a demanar us recordo, per si no ho heu fet encara, que fins el dia 10 de setembre sou a temps de votar el blog en els PREMIS BLOG CATALUNYA 2011. Només cal registrar-se o fer-ho des del facebook o el twiter.

El vostre suport ens fa grans.


Valete!

PS: Ben aviat publicaré els vostres treballs de les Metamorfosis.