Hodie est

divendres, 31 de desembre del 2010

ANFF MMXI: Feliç Any 2011

Salvete!
Bé, ja hem acabat el trimestre i també estem a punt de passar l'any. Acabem el 2010 i rebrem el 2011 plens d'il•lusions i de somnis renovats, que en el fons seran els de sempre, ser tan feliços com puguem, i des d'aquí seguir sent L'ombra d'un somni.

Per tancar l'any, he pensat que seria interessant saber què feien grecs i romans, però com que de les bacanals i orgies ja n'hem parlat, us explicaré el sentit transcendent del canvi de l'any en el món grecoromà. I dic grecoromà perquè tot i que les celebracions tenien lloc en un moment de l'any molt diferent (els grecs al mes de l’Hecatombeon -juliol-), en totes dues es retia culte als mateixos déus primitius, a Cronos entre els grecs, a Saturn entre els romans.

Tots sabem que Cronos-Saturn tenia el mal costum de menjar-se els fills a mesura que naixien, i que la seva dona Rea-Cibele va fer-li la jugada de donar-hi pedra per nen. A conseqüència d’aquest subtil canvi, anys més tard el nen amagat Zeus-Júpiter castigà el pare golafre i li arravatà el tro.

Doncs, aquests eren els fets que celebraven grecs i romans, els temps en què tot estava capgirat i els dolents governaven sense llei ni mesura, els temps anteriors a l’ordre i la pau que imposarà Zeus i que tant necessaris seran per a la vida humana.

Així els grecs a les Crònia, i els romans a les Saturnals, vivien uns dies de disbauxa i capgirament (similar al nostre Carnestoltes). I en les Crònia, que eren festes familiars, amos i esclaus compartien taula i festa. En les Saturnals, que començaven el 17 (de desembre) amb un sacrifici en el temple seguit d’un banquet públic, i també els dies 18 i 19 un bany i el sacrifici familiar d’un porquet, més els regals, que es feien mútuament, un element bàsic era les feriae servorum.

Com a record de l’antiga Edat d’or, on tots els homes eren iguals, no existien distincions entre els lliures i els esclaus i d’aquesta manera l’esclau podia fer d’amo i aquest últim d’esclau, els tribunals no actuaven, el senat no es reunia, se suspenien les accions militars i no s’iniciava res important.


L’harmonia primigènia d’aquells anys només es podia aconseguir mitjançant la inversió; el poder, el sexe, el dia i la nit s’inverteixen i d’aquesta manera destrueixen l’ordre establert de les coses. La gent s’oblida de les feines que ha de fer i deixa de banda els seus problemes per a donar pas a la gresca, a les orgies, a les borratxeres, etc. Les dones gaudien d’una llibertat només pensable en aquetes festes. Els focs saturnals i el vi negre afectava a la gent i la ciutat s’acaba convertint en un república burlesca, en la qual els plebeus exerceixen els càrrecs públics, abolien lleis, en creaven d’altres, etc.

Què us sembla? No recorda una mica al nostre Cap d’Any, amenitzat amb unes quantes gotes de Carnestoltes? Però, perquè ho celebraven aquests dies? Doncs perquè coincidia amb la nit més llarga de l’any, amb l’arribada del terrible hivern, temps en el qual tota protecció divina era poca.

I per això mateix el 25 de desembre se celebrava la festa del Sol Invictus, tradició arribada d'Àsia, en la qual l'estrella eren les carreres de carros emulant la cursa que feia el sol a través del cel.
 
Finalment, acomiadaven l'any festejant la deessa sabina Strenia, i amb l'arribada del any nou s'encomanaven al déu Janus, tot fent rituals que ens recorden lleugerament les nostres.
 
Per saber-ne més, mireu-vos aquest video:
 
 
 Per això, perquè ens arriba l’hivern i uns dies durs, agafeu totes les forces possibles aquests dies i ompliu la cantimplora de bons moments, que no ens n’haurem adonat i arribarà la primavera.

FELIÇ ANY 2011 A TOTS!
FELICEM FAUSTUM ANNUM NOVUM OMNIBUS PRECOR
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ

3 comentaris:

ἐράτω ha dit...

M'encanta la part dels esclaus, muy hecha a lo ellos i la part del 25 de desembre, que chulada.

Quina entrada moza, te nos has explayado eh, tenies ganes de posar-hi alguna cosa, que yo lo sabo!

Lo dicho, Pepis, feliç any (mai a la vida, havia sentit i llegit tants cops feliç any) i que aquesta companyia de la que disfrutem cada dia, pugui veure's per molts anys!

῞Ηκτωρ ha dit...

Aquests romans... poc necessitaven per celebrar amb vi qualsevol cosa jajajaja

Feliç any nou a tots i totes! :)
Que ja veureu com serà millor (si cap) que l'any passat!
2011 abraçades!! (són moltes ehh)

Electra ha dit...

Em dona la sensació que el Nadal era un caos a les ciutats gregues i romanes jajajaja.

Petons i un feliç any 2011! :)