Hodie est

dissabte, 23 d’octubre del 2010

Expressions mitològiques (2ªpart)

Hola a tots i totes, sóc Δίκη i continuaré amb la segona part de les expressions mitològiques.

-Ser una harpia: les harpies Άρπυια’ 'que vola i saqueja' eren una mena de monstres que es representen com a ocells amb cap de dona i amb fortesr urpes que li robaven el menjar al cec Fineu abans que aquest pogués menjar-se'l.
Per això l'expressió ser una harpia significa ser dolent.

-Fer diana: Diana és la deessa de la caça i els boscos, i amb el seu arc caçava cèrvols i altres animals. Fer diana és donar al blanc, com feia ella quan caçava.

-Ser un Adonis: quan se li diu a algú que és un Adonis Aδωνις’, significa que és una persona atractiva. Adonis era un semidéu eternament jove i quan va néixer, Afrodita va quedar impressionada per la seva bellesa, així que el va tancar a un cofre i el va donar a Persèfone perquè el guardés. Però quan aquesta va descobrir el 'tresor', no va voler retornar-lo.
Zeus va resoldre la disputa entre les dues deesses, i va decidir que Adonis passaria quatre mesos amb Afrodita, quatre amb Persèfone i els altres quatre amb qui ell volgués (que era Afrodita).
Venus o Afrodita és la deessa de l'amor, la bellesa i la fertilitat, i s'utilitza l'expressió 'ser una Venus' també per referir-se a una persona atractiva.

-Obrir la caixa de Pandora: Pandora ‘Πανδώρα’ va ser la primera dona creada per ordre de Zeus, que va ser dotada de tota mena de virtuts pels déus, com un càstig a Prometeu per haver robat el foc.
Prometeu li havia dit al seu germà Epimeteu que no acceptés cap regal de Zeus, però no li va fer cas. Aleshores Pandora va treure la tapa d’una gerra i va desencadenar les desgràcies pels homes, perquè allà dins es guardaven.
Per tant, obrir la caixa de Pandora significa desencadenar tots els mals.

-Viure una odissea: viure una successió d’esdeveniments desagradables sobretot. L’origen és en el nostre estimadíssim llibre, l’Odissea, perquè Odisseu va travessar moltes dificultats per fer el viatge fins a l’illa d’Ítaca.

-Sembrar dents de drac: Jasó havia de matar el drac que protegia el velló d’or i una vegada mort va sembrar les seves dents, i d’aquestes van sortir guerrers que havia de matar.
La frase és una metàfora que es refereix a fer alguna cosa que té l’efecte de crear conflicte.

-Laberíntic/Perdre el fil: Teseu ‘Θησεύς’ volia retrobar el seu pare i se’n va anar a Atenes, on va saber que cada nou anys, 14 joves havien de ser entregats al Minotaure. El rei havia manat construir un laberint sota el seu palau.
Teseu es va oferir a ser un d’aquests 14 joves i viatjar per alliberar el seu pare. Quan va desembarcar, la princesa Ariadna es va enamorar d’ell i li va donar un fil màgic que podia desenrotllar quan estigués al laberint per no perdre’s.
Perdre el fil significa no recordar-se del que s’estava dient.

I això és tot, espero que us hagin servit aquestes dues entrades al blog per comprendre l’origen d’algunes expressions que s’utilitzen sovint i per sumar alguna cosa més a la llista de pervivència del món clàssic (:

Δική 

5 comentaris:

῞Ηκτωρ ha dit...

Abans no es podia comentar...jaja

Sandra molt interessant l'entrada he de dir que d'aquestes expressions en coneixia més que de les anteriors.
M'han agradat molt unes quantes però sobretot la de la caixa de Pandora :)

Molt bona feina! :D

Anna ha dit...

Molt interessant !! no sabia ni de bon tros que aquestes expressions tant usuals per a segons quí tinguessin aquesta història.

M'ha agradat molt.

Laura ha dit...

Diuen que les coses bones es fan esperar, i tu has confirmat la dita! :(

Molt bona feina!
Però hi ha una informació que m’ha sorprés:
segons jo tenia entès, sembrar dents de drac és una expressió que neix d’un mite que vam llegir l’any passat a les Metamorfosis d’Ovidi (és Cadme qui sembra, per consell d’Atenea, dents de drac i d’ells neixen guerrers que es maten entre ells), i tu ens dius que és Jasó que ha de sembrar les dents del drac que protegia el toisó d’or.

Així, un cop consultades les fonts adequades, he descobert que, efectivament, tots dos herois sembren dents de drac, amb les mateixes conseqüències... i a més les dents eren del mateix drac.

Per a més informació mireu aquest enllaç http://homepage.mac.com/cparada/GML/000Spanish/ESPARTOI.html

Bona feina, Diké.

ἐράτω ha dit...

Per descomptat m'ha servit d'alguna cosa! això de sembrar dents de drac, no l'havia sentit mai... però, en fi ja sé el seu significat i el seu origen :)

M'ha agradat San, però, és llarga! (no més que la de l'Aarón.. quin pal marrameu!)

PS: LUCAS! fes el favor de mirar l'entrada de la rachel que hi és la meva contestació a l'enigma visual!

Anabel:. ha dit...

Molt bé San!
La que més m'agrada és la de perdre el fil, que des de l'any passat sabem la història.
Fins demà!