Hodie est

dilluns, 3 de maig del 2010

Quart enigma visual

Heus!
Aquí teniu la solució al quart enigma visual.

Com bé va apuntar l'Aarón, la imatge correspon a un mosaic trobat a Empúries i conservat al museu del jaciment. En ell es representa el sacrifici d'Ifigènia, la filla d'Agamèmnon i Clitemnestra.

Quan totes les naus gregues estaven reunides a Àulide i disposades per salpar, l'estol grec era retingut a terra per falta de vent favorable. Com sempre, els grecs consultaren els déus a través dels endevins, i la sentència fou terrible.
No tenien vent perquè Àrtemis estava enutjada amb Agamèmnon, ja que ell, temps enrere, li havia promés el sacrifici del millor fruit que collís aquell any. Agamèmnon va fer el sacrifici promés, però la deessa va entendre que no complia la seva paraula, ja que el millor fruit que havia collit aquell any havia estat el naixement de la seva filla Ifigènia.

Com sabeu, els déus grecs són cruels i rencuniosos. Així doncs, Àrtemis va esperar prop de setze anys per reclamar el pagament de la promesa. I ara impedia marxar tots els grecs contra Troia per causa d'un jurament no acomplert.

Agamèmnon va haver de cedir a les pressions dels altres grecs, i envia a buscar la filla amb la promesa de casar-la amb Aquil·les. En lloc d'això la va sacrificar (tot i que Àrtemis, al final, la convertí en cérvola i la porta a Tàuride perquè li fes de sacerdotessa).

Deu anys més tard, Agamèmnon pagarà aquest crim, en morir a mans de la seva esposa Clitemnestra. 
Però aquesta és una altra història i ha de ser contada en una altra ocasió.

Valete! 

5 comentaris:

Anabel:. ha dit...

pobre Ifigènia!

La frase de la setmana vol dir "De principi a fi". Literalment seria des de l'ou fins a la poma, és a dir, des del començament de l'àpat fins a les postres.

῞Ηκτωρ ha dit...

Quina història! Pobre Ifigènia mira que haver de morir per un caprici d'Àrtemis i a sobre que el teu pare et sacrifiqui!

M'agradat molt llegir aquest petit relat Laura! I ara que Clitemnestra a matat Agamèmnon la seva filla Electra s'haurà de venjar oi? :)

῞Ηκτωρ ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Aarón ha dit...

El nou enigma és una gerra de ceràmica que tracta sobre el comiat d'Andròmeda i Hector, que se'n va a la guerra de Troia. El del Mitg és el seu fill Astíanax.

Pamela ha dit...

Que tràgic el mite el que cal passar per un capritx, pobre...

Valete